Tekintettel COVID-19 okozta járványügyi helyzetre, körültekintően készültünk a Magyar Diáksport Napja alkalmából rendezett játékos sportvetélkedőre. Szerencsére abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy elég nagy udvarunk van, ahol az iskola épülete középen helyezkedik el. Így külön sportolhatott az alsó évfolyam a felsősöktől. Az osztályokat elég jól el tudtuk helyezni egymástól és felhívtuk a diákok figyelmét ennek fontosságára.

A testnevelés órákon beszélgettünk a sportolás hatásáról, szükségességéről, különös tekintettel a járványügyi helyzetre. Örömünkre szolgált, hogy a gyerekek megértették ezeket, a programot jó kedvvel várták.

Rövid nyújtásos bemelegítést követően lefutottuk a 2020 métert, majd egy előre elkészített forgatókönyv alapján elkezdődött a vetélkedő az osztályfőnökök vezetésével. A feladatokat az osztályok tanulóival találtuk ki. Lehet, hogy ennek volt köszönhető az a lelkesedés, mely a hozzáállásukat jellemezte. Az eredmény rögzítéséhez gyönyörű, ötletes Menetleveleket készítettek.

A feladatokra szánt idő: 10 perc

8 állomás – ahol az osztályfőnökök elmondják a feladatot és felügyelik a végrehajtását. Sípszóra lesz mindig csere. Az alsósok kezdenek majd a naposabb oldalon, és végeznek a kisudvaron.

  1. feladat – ugrókötélhajtás – 10 perc alatt mennyit tud az osztály összes tagja áthajtani szökdelés vagy helyben futás közben. Aki elfárad átadja a következő tanulónak és így folytatódik tovább. Az elsősök ugróiskolát kapnak karikákból és a megtett köröket kell számolni.
  2. bójakerülő bójával a fejen – aki leejti a bóját, az a kör nem számít bele, valamint kézzel nem lehet megfogni. Amikor elérte sétálva a kijelölt bóját, a fején lévőt ráteszi és fut vissza. A végén csak meg kell számolni az egymásra helyezett bójákat.
  3. állásból folyamatos guggolás, fenekével meg kell érinteni a zsámolyt, kezek tarkón, 10 percig, ha valaki elfáradt, felváltja a következő tanuló.
  4. mocsárjárás a kijelölt bójáig, futás vissza. Itt a megtett köröket kell számolni.
  5. tömött labda adogatása körben, a kört bóják jelölik. A színes trikóval jelölt tanulótól számítjuk az egy kört, csak a teljes befejezett kör számít.
  6. célba dobás zsámolyba a bójától – mindenkinek két labdája van, azt igyekszik a bójától bedobni a zsámolyba – 10 perc alatt hány találat született.
  7. átadások oszlopban – Az osztály tanulói két oszlopban állnak 5 m-re egymástól. Gumilabdát átdobják a szemben lévő társnak folyamatosan. Az átadás után át kell futni a másik oszlop végére. 10 perc alatt, hány átadás születik.
  8. karikákból kör – szökdeléssel kell haladni, egyszerre csak egy tanuló végzi. 10 perc alatt hány kört tudnak leszökdelni.

 

Nagyon jól éreztük magunkat!

Pázmánd, 2020.09.25.                                                  Czinege Katalin testnevelő